«شاندل» در زبان فرانسوی به معنای شمع، در واقع همان تخلصی است که دکتر علی شریعتی برای خودش در نظر گرفته است: «شمع». این عنوان در عین حال حروف اختصاری نام شریعتی نیز هست؛ شریعتی مزینانی علی.
در این گزارش مروری داریم بر پروفسور شاندل و چگونگی حضور او در گفتار و نوشتارهای علی شریعتی.
علی شریعتی در فاصلهٔ سالهای ۱۳۴۶ تا ۱۳۴۸ دستنوشتههایی را دارد که از آنها با عنوان «کویریات» یاد میکند. بر اساس اسناد منتشر شده در سایت رسمی این نویسنده و جامعهشناس، این نوشتهها در کلاسورهای سبزرنگ و خاکستری رنگ مکتوب میشد با عنوان «گفتوگوهای تنهایی» و بعد هم در یک دورهٔ دوجلدی از سوی بنیاد فرهنگی دکتر علی شریعتی منتشر شده است. در همین آثار است که شریعتی که بر حسب عادت، نوشتههای تنهاییاش را در این دفترها ثبت میکرد، شخصیت «شاندل» را خلق میکند و از او به عنوان نویسندهٔ کتاب «گفتوگوهای تنهایی» یاد میکند.
ادامه مطلب ...
شاید زود باشد که بگوییم
داریوش ارجمند یک اسطوره است، اما حتما 20 سال دیگر میتوان او را جزو
اسطورههای سینمای ایران دانست. متن گفتوگوی جامجم با داریوش ارجمند را
از نظر میگذرانید:
مشهور است که شما شاگرد دکتر شریعتی بودید، هم در دانشگاه فردوسی مشهد و هم از نظر فکری. اخیرا پیامکهایی طنزی با عنوان دکتر علی شریعتی میان مردم رد و بدل میشود، میخواستم بدانم عکسالعمل شما به این پیامکها چه بوده؟ برایتان از این پیامکها آمده است؟
بله، به ما هم رسیده!
ادامه مطلب ...مکان: پژوهشکده تاریخ اسلام
ماهنامه نسیم بیداری در ویژهنامهای به مناسبت زادروز علی شریعتی با عنوان «شبچراغ»، در
گفتوگویی با سعید حجاریان نوشت:
*قبل از بسته شدن حسینیه ارشاد و دستگیری دکتر شریعتی در کلاسهای ایشان شرکت میکردم. قبل از مطرح شدن دکتر گاهی به کلاسهای محمدتقی شریعتی هم میرفتم. اما ارتباط خاصی از نزدیک با دکتر نداشتم. سال ۵۴ دو اتفاق مهم افتاد که برای ما ضربه سنگینی بود یکی تغییر ایدئولوژی سازمان مجاهدین یا انتشار بیانیه تغییر مواضع ایدئولوژیک سازمان مجاهدین خلق ایران توسط تقی شهرام بود. ضربه بعدی مربوط به اواخر سال ۵۵ است که دکتر دستگیر شد و ابتدا مقالۀ «بازگشت به خویشتن» و سپس مقاله «انسان، اسلام و مارکسیسم» ایشان از طرف ساواک در روزنامه کیهان به چاپ رسید. شریعتی به خصوص در مقاله دوم به شدت به مارکسیسم تاخت و گفت که اتحاد اسلام با مارکسیسم ممتنع است.
ادامه مطلب ...شریعتی پدیده ای چنان عجیب بود که سه دهه پس از او هنوز عکس العملهای شدید از سوی افراد و جریانات مختلف در برابرش ادامه دارد . گویی فعالان عرصه سیاست و اندیشه و دین هریک در مرحله ای با این پدیده مواجه می شوند و خود را مجبور می بینند که تکلیف خود را با آن روشن کنند .
با بررسی انتقاداتی که تا کنون از شریعتی شده چند مورد روشن می شود
ادامه مطلب ...
دکتر علی شریعتی پیش از انقلاب یکی از مهمترین رهبران ایدوئولوژیک طبقه روشنفکران مذهبی
محسوب میشد که با مرگ مشکوکش در 29 خرداد 1356 به اسطوره این جمعیت تبدیل شد. شخصیت خستگی ناپذیر و مبارز شریعت همراه با چاشنی ذوق ادبی او، سخنرانی ها و اشعارش را شور خاصی می بخشید که مخصوصا" در حال و هوای اوایل انقلاب مورد توجه انقلابیون بود.
وقتی دکتر آمد برای اولین بار تقریباً سرش جیغ کشیدم که پس از اینجا در دانشکده ی ورامین سخنرانی داری و الآن باید آنجا باشی ، بی حرمتی به اینهمه مشتاق هم حدی دارد .
هر برداشتی که می خواهید بکنید امّا من برای اندکی عدالت ، اندکی آزادی در آرزوی یافتن انسانی با عاطفه و احساسم . مهندس موسوی مرد عاطفه و احساس و خداست .